Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka pieczona

Golonka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 2286 Ocena: 14348

Dodano:

Odsłon: 5957

Tak przygotowana smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki:
  • Golonka 2 szt.(1,2 kg)
  • Składniki na marynatę:
  • Maggi do smaku
  • Olej 2 łyżki
  • Piwo jasne 1 szklanka
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Miód 1 łyżka
  • Cebula biała 1 szt.
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Składniki na bulion:
  • Woda 1½ litra
  • Kostka warzywna 2-3 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Korzeń selera ½ szt. (mały)
  • Listek laurowy 2 szt.
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Obrać marchewkę, pietruszkę oraz seler i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, wrzucić kostki warzywne, przygotowane warzywa i listki laurowe. Włożyć opłukaną golonkę, posypać pieprzem i gotować na wolnym, ogniu około 1 ½ godziny. Następnie golonkę wyjąć z garnka i ostudzić. Wszystkie składniki na marynatę razem wymieszać, dodać zmiażdżony czosnek. Skórę golonki ponacinać w kratkę i natrzeć przygotowaną marynatą, obłożyć plastrami cebuli i odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny. Zamarynowane golonki wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 20 minut. Po czym zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec golonkę do momentu kiedy skóra będzie chrupiąca a mięso miękkie. Podczas pieczenia musimy co jakiś czas polewać golonki powstałym sosem i obracać. Podawać z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń