Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka pieczona

Przepis dnia 2011-08-07
Golonka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 70326

Znakomita ,,przystawka" pod zakrapianą męską zasiadkę.

Składniki

  • golonka wieprzowa, 2 sztuki
  • jasne piwo, 1 puszka
  • olej
  • przyprawy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka z wodą osoloną dwiema łyżkami stołowymi soli należy wrzucić 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe i około 10-15 ziaren czarnego pieprzu, następnie umieścić tam uprzednio oczyszczone golonki i pozostawić na okrągłą dobę w chłodnym miejscu.

  2. Po wyjęciu golonek z wody należy je z grubsza opłukać i natrzeć mieszanką przypraw takich jak sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka i pozostawić na 4 godziny w lodówce.

  3. Wyjęte z lodówki golonki włożyć do rękawa, wlewając doń pół puszki piwa i odrobinę oleju roślinnego, zawiązać rękaw i piec przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

  4. Osobiście preferuje serwowanie takiej golonki z ziemniakami i surówką z białej kapusty przy kieliszku dobrego bimbru, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń