Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka pieczona w jasnym piwie

Golonka pieczona w jasnym piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 13

Smaczny pomysł na "Golonka pieczona w jasnym piwie"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Golonki umyj i jeśli trzeba, opal. Obie marchewki, seler i pietruszkę obierz, pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz, przekrój wzdłuż. Obrany czosnek pokrój w plasterki.

  2. Wrzuć do garnka, dodaj pozostałe . Dolej tyle wody, by przykryć golonki. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 2 godz. Po tym czasie golonki ostudź w wywarze.

  3. Golonkę natrzyj miodem, ukośnie ponacinaj. Zalej piwem i uzupełnij wywarem do połowy wysokości mięsa. Wierzch golonki oprósz papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem.

  4. Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw 200°C. Gdy osiągnie taką temperaturę, piecz bez przykrycia 15 min. Po tym czasie zmniejsz do 180°C i piecz 105 min, co jakiś czas polewając sosem.

  5. Po upływie tego czasu golonkę skrop olejem i przełóż naczynie, w którym się piecze, jak najbliżej górnej grzałki na 10-15 min, by skórka się zrumieniła.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń