Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonka przednia z jabłkami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Przygotowane golonki wkładamy do garnka z posoloną wodą. Dodajemy pieprz i liście laurowe. Na wolnym ogniu gotujemy 60 minut. Wyjmujemy (wywar zostawiamy) i osuszamy.
Skórę golonek nacinamy w kratkę, w nacięcia wbijamy goździki. Mięso smarujemy musztardą i na silnie rozgrzanym oleju opiekamy ze wszystkich stron.
Podlewamy małą ilością wywaru, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, polewając od czasu do czasu wypieczonym sosem.
W tym czasie jabłka bez gniazd nasiennych kroimy w grube plastry. Pomarańczę obieramy, rozdzielamy na cząstki, z których zdejmujemy błonę. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn.
Cukier karmelizujemy, zlewamy sokiem jabłkowym, mieszamy. Dodajemy chrzan i na wolnym ogniu odparowujemy połowę objętości sosu.
Kiedy golonki są już prawie gotowe, dodajemy do nich jabłka i kawałeczki pomarańczy. Podlewamy przecedzonym, wygotowanym sosem i dopiekamy do miękkości.
<strong>Czas przygotowania 220 minut. Cena jednej porcji około 10 zł.</strong>Źródło: Rewia