Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Golonka w glazurze"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
Pietruszkę, marchewki oraz por myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Golonki opalamy nad ogniem, myjemy, układamy w garnku i zalewamy wodą (tak, by je przykrywała). Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Dodajemy pokrojone warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Solimy i wlewamy piwo. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin.
Przygotowujemy glazurę. W miseczce łączymy miód, musztardę, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 6-7 łyżek bulionu z gotowania golonki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji
Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nacinamy skórkę i smarujemy je glazurą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220o C i zapiekamy ok. 35 min – aż skórka będzie brązowa i przypieczona. Podczas pieczenia co kilkanaście minut polewamy golonki sosem gromadzącym się na dnie naczynia.
(bez czasu gotowania i pieczenia): 20 minut; Porcja: 750 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie