Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Golonka w jasnym piwie i jałowcu"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Golonki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę każdej nacinamy ostrym nożem w grubą kratkę. Mięso nacieramy utłuczonymi ziarnami jałowca, pieprzem, solą i zostawiamy na noc w lodówce.
Obrane cebule kroimy w plasterki. Golonki obsmażamy na smalcu razem z cebulą. Następnie przekładamy do brytfanny, zalewamy piwem i pieczemy 60 minut w 220oC. Co kilka minut podlewamy mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 250oC i pieczemy jeszcze 20–25 minut, aby skórka dobrze się podrumieniła.
Golonki pozostawiamy na kilkanaście minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podajemy polane sosem z pieczenia, z ciemnym pieczywem i gotowanymi warzywami, np. brokułem i kalafiorem.
Wartość odżywcza porcji 734 kcal Białko 52 g/Tłuszcz 48 g/Węglowodany 54 gŹródło: Rewia