Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka w pomidorach"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
<strong>Przepis przysłała Ewa Szymczak z Krakowa</strong>
Golonkę umyj, osusz, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Ściągnij szumowiny, dodaj listki laurowe, czosnek, ziele angielskie i mniej więcej 2 łyżeczki soli. Kiedy golonka będzie miękka, wyjmij ją z wywaru i wystudź.
Pieczarki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Por oczyść, umyj, pokrój w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki oraz por, posyp chili. Podduś, mieszając, jeżeli trzeba, skrop wodą.
Z wystudzonej golonki zdejmij skórę i tłuszcz. Mięso oddziel od kości, pokrój na spore kawałki i włóż do pieczarek z porem, starannie wymieszaj. Wlej pomidory z puszki, dodaj maggi, sól i pieprz do smaku. Doprowadź do wrzenia i, mieszając co jakiś czas, trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, żeby sos lekko zgęstniał.
czas przygotowania 80 min, ilość porcji 2, cena za porcję 1,90 złŹródło: Chwila dla Ciebie