Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka w słoikach

Golonka w słoikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19056

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Golonka w słoikach"

Składniki

  • 2 i pół kg golonki wieprzowej bez kości
  • op. soli peklowej
  • po łyżeczce ziaren ziela angiel skiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic

  2. Golonki wymocz w wodzie, osusz. Dwa litry wody zagotuj, dodaj ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listki laurowe oraz obrany czosnek. Ostudź. Wsyp sól peklową, wymieszaj. Zalej golonki, odstaw w chłod ne miejsce na dobę.

  3. Golonki osącz, każdą przekrój na pół, ułóż w słoikach (do wysokości 3/4). Do każdego słoja dodaj po dwa ziarenka ziela i pieprzu oraz pół liścia laurowego. Zakręć.

  4. Dno garnka wyłóż gazetą, ustaw słoiki, zalej wodą. Gotuj ok. 4 godzin na wolnym ogniu (jeśli woda się wygotuje, uzupełniaj ostrożnie gorącą wodą z czajnika). Pozostaw słoiki w wodzie do całko witego wystudzenia.

  5. Czas przygotowania: 4 godz., ilość słoików po pół litra: 6, cena za słoik: 3,80 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń