Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonki pieczone w piwie.

Golonki pieczone w piwie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 575

Dodano:

Odsłon: 4032

Golonka to danie, za którym przepadają moi panowie - mąż i dwaj zięciowe. Dlatego gości na naszym stole przy okazji spotkań rodzinnych.

Składniki

  • potrzebna ilość golonki (licząc po jednej dla każdej osoby)- u mnie 11 sztuk
  • 1,5 szklanki mocnego piwa
  • 2 duże cebule
  • 3 liście laurowe i 5 kulek ziela
  • 2 główki czosnku
  • 250 g smalcu (nie oleju)
  • sól, pieprz (pamiętać, że golonki są już zapeklowane)
  • 2 łyżki suszonego tymianku
> 6 os. 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Golonki kupuję już zapeklowane i zapakowane w siateczki. To bardzo ułatwia ich przygotowanie.
    Ostro zakończonym nożem, zrobić w każdej kilka głębokich nacięć i włożyć w każde po ząbku czosnku.
    Pozostałą mieszanką przypraw nacieramy dokładnie każdą z golonek.
    Odstawiamy do lodówki na noc.

  2. Po tym czasie każdą z golonek rumienimy na smalcu z każdej strony.
    Przekładamy do żaroodpornego naczynia razem z tłuszczem, podlewamy piwem, obkładamy plastrami cebuli, dodajemy liście i ziele.
    Można dodać 1/2 szklanki wody lub więcej piwa.

  3. Pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
    Od czasu do czasu zdejmujemy pokrywę i podlewamy golonki wytworzonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 16 lipca Wpraszam się na obiad, ja uwielbiam takie goloneczki ;-D Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń