Do góry

Desery Przepis na:

Gotowana babka

Gotowana babka

Autor: nessie_s

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 74

Dodano: 07.04.2012

Odsłon: 15783

Pachnąca cytryną, przepis ma ok. 30 lat...Potrzebna specjalna forma do babki gotowanej

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę rozcieramy z cukrem, dodajemy żółtka, z białek ubić pianę - odstawić. Do masy dodajemy mąkę, proszek, zapach, alkohol, sok z cytryny i skórkę otartą - mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko razem łączymy. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułą tartą, wlać ciasto. Umieścić w garnku z gotującą wodą, przykrywającą formę do 3/4 jej wysokości. Gotować 1h 45 minut. Jeśli woda się wygotowuje dolewać. Babkę wyjąc z formy - posypać pudrem bądź lukrem polać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nessie_s 10 kwietnia 2012 Fakt forma ma doniczkowaty kształt, ma wiele lat, może wówczas tylko takie produkowali? Babka jest bez lukru bo w domu wielu cukrzyków - posypanie je j pudrem to i tak już za wiele ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 10 kwietnia 2012 Fikuśny kształt formy, trochę jak doniczka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 08 kwietnia 2012 Gotuję taką również od wielu lat. Jest wspaniała , długo zachowuje świeżość . Zawsze oblewam ją polewą kakaową i obsypuję wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi płatkami migdałów. Polecam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń