Do góry

Dania główne Przepis na:

Gotowana roladka z kurczaka nadziewana pieczarkami z sosem pieprzowym

Gotowana roladka z kurczaka nadziewana pieczarkami z sosem pieprzowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2112

Dodano:

Odsłon: 1541

Jeśli dbamy o naszą dietę lub nie możemy jeść smażonych kotletów, propozycja gotowanej w wodzie roladki z kurczaka będzie świetną propozycją. Śmietanowy sos pieprzowy jest doskonałym dodatkiem ale bez niego roladka też jest bardzo smaczna. Można podać ją z zapiekanymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty lub surówką z gotowanych buraków.

Składniki

  • Filet z kurczaka - 4 szt.
  • Pieczarki - 250 g
  • Masło - 1/8 kostki
  • Cebula - 1 szt.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Ser żółty - tarty
  • SOS PIEPRZOWY:
  • Śmietana 30% - 150 ml
  • Pieprz marynowany - 1/4 słoiczka
  • Sól - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki – solimy, pieprzymy. Gdy pieczarki są już podsmażone, mieszamy z żółtym serem, startym na grubych oczkach i mieszamy.

  2. Piersi kurczaka przykrywamy przezroczystą folią i tłuczemy na cienkie kotlety. Na kotlety nakładamy farsz i zawijamy roladki, dokładnie podwijając końce. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy roladki. Każdą roladkę zawijamy w folię aluminiową.

    W garnku gotujemy wodę i wrzucamy nasze roladki w folii. Gotujemy 20 minut.

  3. Sos pieprzowy

    Rozgrzewamy patelnie, wylewamy na nią pieprz marynowany i podgrzewamy do momentu aż odparuje woda. Dodajemy śmietanę 30% i soli do smaku. Podgrzewamy mieszając, aż sos zgęstnieje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń