Do góry

Przekąski Przepis na:

Gotowana szynka

Gotowana szynka

Autor: zmaminegozeszytu

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 533

Dodano: 24.03.2018

Odsłon: 16950

Wtedy, kiedy mam już dość sklepowych wędlin, które tylko pięknie błyszczą, gorzej smakują, zaczynam kombinować i szukam pomysłu na coś domowego. Podjęłam wyzwanie i po raz pierwszy zrobiłam gotowaną szynkę. Opłaciło się. Wędlina wyszła świetnie. Polecam, spróbujcie sami ;)

Składniki

  • 85 dkg surowej szynki
  • sól peklowa
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 2 l wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Szynkę umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dobrze wetrzeć w mięso. Przełożyć do miski, posypać zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Odstawić w chłodne miejsce "do przegryzienia" na 4 doby.

  2. Wykonanie (gotowanie szynki):
    Wodę wlać do garnka, wrzucić 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki majeranku, liście laurowe, ziele angielskie i 3 ząbki czosnku. Włożyć szynkę i zagotować zalewę. Zmniejszyć gaz, gotować pod przykryciem 30 minut, wyłączyć. Zostawić mięso w zalewie. Po 12 godzinach wyciągnąć je i przełożyć na talerz. Pycha!!!




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń