Do góry

Desery Przepis na:

Gotowane gruszki w syropie

Gotowane gruszki w syropie

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 75

Dodano:

Odsłon: 79

Są desery, którymi nie można się znudzić.

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 gruszki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 lyżka mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 lyżeczki ekstraktu waniliowego
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu wymieszaj wodę, cukier i sok z cytryny. Umieść na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.

  2. Gruszki obierz i wydrąż, pozostawiając ogonki nietknięte. Ostrożnie umieść je w gotującym się syropie. Zmniejsz ogień na mały, przykryj rondel pokrywką i gotuj owoce na wolnym ogniu przez około 10 minut.

  3. Obróć gruszki na drugą stronę i gotuj przez kolejne 10 minut, do czasu, aż zrobią się miękkie.

  4. Do małego rondelka wsyp cukier i mąkę. Dodaj gorącą wodę i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, do czasu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj masło i gotuj przez kolejne 8 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i dodaj cynamon oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość trzepaczką.

  5. Gorącym syropem polej ugotowane i ciepłe jeszcze gruszki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń