Do góry

Przekąski Przepis na:

Gotowane krewetki z dipem i makaronem ryżowym

Gotowane krewetki z dipem i makaronem ryżowym

Autor: agatasur

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 643

Dodano: 20.02.2011

Odsłon: 5724

Bardzo zdrowe, wysokobiałkowe danie i do tego niskokaloryczne. Kiedyś myślałam, że nigdy nie spróbuję krewetek, a teraz zachwycam się ich smakiem - @@@POLECAM@@@

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozmrożone krewetki wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy 5-7 minut, aż nabiorą różowego koloru.

  2. Przygotowujemy bulion - dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek przepuszczony przez praskę i sos sojowy. Gotujemy ok 15 min.

  3. Do bulionu wrzucamy krewetki. Gotujemy 10 minut. Wykładamy na miseczki.

  4. Przygotowujemy sos - odlewamy 5 łyżek bulionu (reszta bulionu nie będzie już potrzebna). Dodajemy do niego ketchup lub przecier pomidorowy oraz sos czosnkowy w ilościach takich, aby powstał dip. Wydaje mi się, że pomidory z puszki też by nieźle smakowały w tym sosie.

  5. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowe!

  6. Na zdjęciu widać, że podałam osobno makaron, ale potem poodzielałam krewetki z ogonków i wymieszałam z sosem i makaronem - tak było o wiele wygodniej :)

  7. Jeżeli nie chce się Wam robić sosu to ta wersja krewetek też świetnie smakuje z sosem TaoTao - słodkie chili. Z resztą krewetki smakują wspaniale z przeróżnymi dipami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bozo76 21 lutego 2011 Babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem krewetkowym, też polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bozo76 21 lutego 2011 Do krewetek można też dodać pieczoną pastę krewetkową. Produkt sam w sobie ma nieciekawy zapach ale dodana do sosu z mleczkiem kokosowym podkreśla niesamowicie walory smakowe potrawy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 21 lutego 2011 Sugarspice masz chyba rację z tym skróceniem czasu gotowania i smażenia krewetek. Czytałam, że wystarczy je poddać wysokiej temp. przez krótki czas i będą gotowe i właściwie przygotowane, ale że ja tak nie robiłam, to w przepisie też nie polecałam tego innym. Musiałabym najpierw sama spróbować. Wypróbuję Twój rady :)
Oliwier - dziękuję za uznanie ;)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Oliwier_winny 21 lutego 2011 Jakie ładne zdjęcie, zachęca do jedzenia!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 21 lutego 2011 Polecam skrocic gotowanie krewetek to minimum. Nalepiej wrzucic je na patelnie razem z czosnkiem, chili i imbirem, raz dwa, az nabiora bialego koloru (zamiast przezroczystego) i danie gotowe, rowniez mozesz wrzucic ugotowany juz makaron na patelnie i przesmazyc aby polaczyl sie ze smakami. Zycze udanych eksperymentow z owocami morza!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 20 lutego 2011 Dzięki :) szukałam w goglach, gdzie można kupić świeże krewetki i jak wybrać dobre, ale w Polsce to nie lada wyzwanie. Znalazłam jeden post, w którym kobitka sama musiała zamawiać je do sklepu, ale w mojej miejscowości - nie wiem gdzie szukać. W każdym razie o tych pancerzykach też czytałam - ponoć nadają fajny smak potrawie. Jak tylko będę miała możliwość, to na pewno wypróbuję :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 20 lutego 2011 Kiedyś na widok krewetek, dostawałam obrzydzenia i mówiłam, że robali jesć nie będę :D Ale widzę, że tak jak ja się przekonałaś do tych smakołyków. Polecam, jesli uda Ci się dostać, świeże krewetki, w pancerzykach. Smażymy je ok 10 minut na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia 2-3 ząbki czosnku i garść natki pietruszki. Na talerzu skropić sokiem z cytryny bądź limonki. Trochę dłubania przy tych pancerzykach ale efekt wart zachodu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń