Do góry

Dania główne Przepis na:

Gotowane pierogi z truskawkami

Gotowane pierogi z truskawkami

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 2140

Dodano: 21.04.2017

Odsłon: 399

To chyba jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań! Ja osobiście uwielbiam tradycyjne, gotowane pierogi z truskawkami ;)

Składniki

  • Ciasto pierogowe :
  • mąka pszenna 700 g
  • woda ciepła 350 ml
  • sól 1/2 łyżeczki
  • Dodatki :
  • truskawki świeże 300-400 g
  • masło 2-3 łyżki
  • cukier 1-2 łyżki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, ciepłej wody i soli zarobić gładkie ciasto pierogowe. Następnie ciasto należy rozwałkować i dość dużą szklanką/pucharkiem wykrawać koła, na które kładziemy plastry umytych owoców.

  2. Następnie pierogi składamy, brzegi dociskając np. widelcem. Wrzucamy do gorącej, osolonej wody i od momentu wypłynięcia gotujemy przez ok. 2 min. Potem odcedzamy i polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń