Do góry

Śniadania Przepis na:

Gotowany Boczek Wieprzowy

Gotowany Boczek Wieprzowy

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 1686

Dodano: 27.03.2016

Odsłon: 4057

Moja rodzina uwielbia ten boczek jako dodatek do jajka przy świątecznym stole wielkanocnym.

Składniki

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego najlepiej bez kości
  • 4 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka rozmarynu
  • Pieprz, szczypta soli
  • 4 ząbki czosnku.
  • woda, musi przykryć poczek w całości
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek umyć pod bieżącą wodą.
    Osuszyć papierowym ręcznikiem.

  2. Do garnka włożyć boczek. Wsypać majeranek, rozmaryn, pieprz szczyptę soli, czosnek pokrojony w plasterki. Zalać wodą.

  3. Gotować na wolnym ogniu aż boczek bedzie miękki.
    Nastepnie wyłożyć na talerzyk.

  4. Nie wylewajcie wywaru. Ja przyrządzam na nim przepyszny żurek na zakwasie z białą kiełbasą. Ale to już na następny przepis.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 listopada Paulinko załamałaś mnie tym boczusiem,piękny i smakowity,jutro robię wg.Twojego pomysłu..pycha...:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń