Do góry

Dania główne Przepis na:

Gotowany schab

Gotowany schab

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18457

Dodano:

Odsłon: 17419

Cześć! Zapraszam dzisiaj na danie , które przygotujemy w dość niezwykły sposób. Ugotujemy schab w rękawie do pieczenia.

Składniki

  • 1,5kg schabu bez kości
  • mieszanka ulubionych przypraw (majeranek, przyprawa do mięsa, papryka słodka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • rękaw do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy wsypuję do miseczki, dodaję sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dobrze rozcieram i mieszam. Następnie, tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieram mięso z obydwu stron. Wcześniej schab opłukałam pod bieżącą wodą i osuszyłam papierowym ręcznikiem.

  2. Teraz mięso wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, tak aby przeszło aromatem ziół.

  3. Po tym czasie schab przekładam do rękawa, który mocno zawiązuję na obu końcach. Mięso w rękawie wkładam do garnka z zimną, osoloną wodą, włączam malutki gaz i doprowadzam do wrzenia. Gotuję około godziny. Potem gaz wyłączam, a mięso zostawiam jeszcze na 15 minut w gorącej wodzie. Później je wyjmuję, zdejmuję rękaw i pozostawiam do ostudzenia.

  4. Tak przyrządzony schab jest pyszny, mięciutki i soczysty. Doskonały na gorąco i później na zimno jako wędlina do kanapek.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 grudnia 2014 Bardzo lubię tak przygotowany schab, również gotuję w rękawie, wcześniej oczywiście leży w marynacie z przypraw - i potwierdzam, że taki schab jest bardzo smaczny i soczysty :-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń