Do góry

Dodatki Przepis na:

Grahamki z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Grahamki z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1013

Dodano:

Odsłon: 189

Grahamki z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Składniki

  • pół szklanki płatków owsianych ,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka wrzącej wody.
  • Pozostałe składniki;
  • 14 g drożdży świeżych,
  • 3 łyżki letniej wody,
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1,5 szklanki mąki graham,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • Do posmarowania;
  • 1 jajko,
  • ziarna słonecznika,
  • płatki owsiane.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane, miód, masło i sól zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamyi odstawiamy do wystudzenia.

    Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstrawiamy na 10 minut. Dodajemy do miski z ostudzonymi płatkami. Dodajemy mąki i ziarna słonecznika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

    Z ciasta formujemy równe kulki ( mi wyszło 12 sztuk). Układamy na natłuszczoną i posypaną maką blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi.

    Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

    Studzimy.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń