Do góry

Desery Przepis na:

Grecka babka jogurtowa

Grecka babka jogurtowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Grecka babka jogurtowa"

Składniki

  • 20 dag gęstego jogurtu typu greckiego
  • 10 dag pistacji
  • 20 dag masła
  • szczypta soli
  • 24 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 12
  • 5 dag miodu
  • tłuszcz i mąka do foremki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pistacje (niesolone) posiekać. Masło utrzeć ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijać jajka.

  2. Następnie do masy na przemian dodawać porcje pistacji oraz mąki uprzednio wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać jogurt typu greckiego. Dobrze wymieszać ciasto mikserem.

  3. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, łopatką wyrównać wierzch.

  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Babkę lekko przestudzić w foremce, potem ostrożnie wyjąć ją i odstawić do całkowitego wystudzenia.

  5. Sok cytrynowy zagotować z miodem. Przestudzoną babkę gęsto ponakłuwać długim patyczkiem i polać syropem miodowym.

  6. Czas przygotowania: Około 75 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń