Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grecka musaka"
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 138
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 221
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 138
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 221
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Sześć żaroodpornych misek posmaruj oliwą.
Plastry bakłażana skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej (1-2 minuty z każdej strony). Odłóż je na bok. Następnie podsmaż cebulę i czosnek (3-4 minuty). Zwiększ ogień, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż zbrązowieje. Dodaj pomidory, wino i gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku.
Na sos wymieszaj w rondelku mleko z mąką. Gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć (3-4 minuty).
Ułóż plastry bakłażana na dnie przygotowanych misek. Wyłóż na nie mięso, a potem sos. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 20-25 minut. Podawaj musakę posypaną oregano, z sałatą i chrupiącym pieczywem.Źródło: Olivia