Do góry

Dania główne Przepis na:

Grecka musaka

Przepis dnia 2010-12-14
Grecka musaka

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2068

Dodano: 13.12.2010

Odsłon: 43270

smaczne i syte

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokroić bakłażany w plastry, posolić i moczyć w wodzie 30 minut. Opłukać i osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć po 3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni i odłożyć.

  2. Posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Czosnek i cebulę smażyć 5 minut. Dodać mięso mielone, smażyć aż zbronzowieje. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić bez przykrycia aż prawie cały płyn wyparuje.

  3. Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plastry! Rozgrzać 2 łyżki oliwy smażyć z obu stron po 2 minuty.

  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Nasmarować oliwą naczynie żaroodporne, obsypać dno bułką tartą, ułożyć plastry bakłażanów na dnie naczynia. Układać warstwy ziemniaków na przemian z mięsem mielonym. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki.

  5. Wymieszać jogurty, jajka, i zioła, przyprawić solą pieprzem. Włożyć mieszaninę na wierzch ziemniaków, ser owczy drobno pokruszyć, posypać zapiekankę nim i tartym ementalerem. Piec w piekarniku 1 i 1/4 godziny, aż zapiekanka się przyrumieni. Podawać na gorąco. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwonka1 16 stycznia 2011 czy mógłbyś mi leopardzio ugotować coś takiego dla mojej chrumkającej miluni?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agniesia76 15 grudnia 2010 jejku ale się czepiacie,,. kuchenne innowacje mogą wprowadzić super nowy smak w potrawę, każdy robi jak lubi, a musaki są różne wg regionu, wg uznania ;0) ta na pewno jest pychotka i zrobię na bank, a jak dodam coś wg swoich upodobań czy coś się stanie? ;0) hihi pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wyspa220 14 grudnia 2010 Zgadzam sie z camellia i bez beszamelu sobie nie wyobrazam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 14 grudnia 2010 Ja obowiązkowo do swojej musaki daję cynamon i kminek (mielony). Dla mnie musaka bez cynamonu to nie musaka :) Zgodzę się,że temat musaki to temat rzeka, bo tyle ile regionów w Grecji tyle też i jej odmian. Ostatecznie każdy zrobi wg swojego gustu. U mnie wczoraj na obiad (tak się złożyło ;o) ) była z plasterkami ziemniaków, bo danie wtedy jak dla nas jest bardziej sycące.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 14 grudnia 2010 musaka, to musaka...podstawowym skladnikiem musaki sa ziemniaki,baklazan(cukinia) mieso i sos beszamelowy,a nie jogurt,to nie bedzie musaka a ''jaurtlu''(ktore ma swoje pochodzenie z kuchni konstantynopolskiej,obecnie Stambul)...moj maz jest z Salonik i gleboko usmiechnal sie czytajac ten przepis...jak dla niego to jest zapiekanka i dla mnie tez...kazdy moze sie pomylic,ostatnio znalazlam w KUCHNI(magazyn dla smakoszy)przepis na ''magieryce''(zupa wielkanocna)...przepis byl bledny... przepis,ktory zostal podany to''frikase''...kuchcik2,a skad ten pomysl na musake bez ziemniakow?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

leopard28 14 grudnia 2010 elzbieta8960 ma calkowita racje, przeczytajcie uważnie co napisała

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 14 grudnia 2010 Nie znam się na musace, ale jakby nie było ziemniaków, to byłoby o wiele mniej do jedzenia, a chodzi o to by obiad był sycący, prawda ? Dla mnie ten przepis jest pełny i bardzo smakowity :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 14 grudnia 2010 ciekawy przepis,ale to nie jest musaka grecka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

IziGrecja 14 grudnia 2010 troszke inna niz ja robie ... ale i tak pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń