Do góry

Zupy Przepis na:

Grecka zupa z zielonej soczewicy

Grecka zupa z zielonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7206

Dodano:

Odsłon: 8994

Mała, zielona, niepozorna, a ma tyle cennych składników. Mowa oczywiście o soczewicy. Zawiera dużo białka, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny i jest zalecana podczas stosowania diety. U mnie dzisiaj sycąca i aromatyczna zupa grecka z soczewicą i pomidorami. Przepis z opakowania po produkcie. Polecam!

Składniki

  • 250g zielonej soczewicy opłukanej przed gotowaniem (można ją namoczyć przez 30 minut)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, 1 listek laurowy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek i marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy marchew, listek laurowy i odsączoną soczewicę. Chwilę dusimy. Następnie wlewamy około 1 litra zimnej wody i gotujemy około 30 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przecier, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy ocet.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń