Do góry

Dania główne Przepis na:

Greckie rożki ze szpinakiem

Greckie rożki ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Greckie rożki ze szpinakiem"

Składniki

  • 1 paczka mrożonego ciasta filo lub francuskiego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 6 młodych cebulek ze szczypiorkiem
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g twarogu koziego
  • 250 g fety
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa do smażenia i smarowania płatów ciasta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • 50 minut • dla 4–6 osób • cena 55 zł

  2. Szpinak umyj i posiekaj. Duś pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. Ugotowany odcedź i odstaw. Posiekaj cebulkę ze szczypiorkiem, natkę pietruszki i koperek. Uduś na oliwie, wymieszaj ze szpinakiem, kozim twarogiem i fetą. Dodaj 3 łyżki oliwy, roztrzepane jajko, posól i popieprz.

  3. Blaszkę posmaruj oliwą lub wyłóż pergaminem i połóż na niej płat ciasta. Posmaruj go oliwą, nałóż farsz, przykryj drugim płatem, zlep brzegi, nakłuj widelcem, posmaruj ponownie oliwą.

  4. Piecz ok. 45 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.  Podawaj na ciepło lub na zimno pokrojone na kwadraty. Do rożków można podać sos czosnkowy lub tzatziki.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń