Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowana jagnięcina

Grillowana jagnięcina

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Grillowana jagnięcina"

Składniki

  • 1 cytryna
  • 7 łyżek oliwy
  • 3 młode cukinie
  • 20 dag żółtego kabaczka
  • 1 strąk chili
  • 8 kotlecików jagnięcych z kostką
  • sól
  • 25 dag groszku cukrowego
  • 20 dag mozzarelli
  • pieprz
  • kiełki groszku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 35 min; porcja – 240 kcal, cena 5,60 zł

  2. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Otrzyj skórkę, wyciśnij 2 łyżeczki soku. Wymieszaj w misce z 4 łyżkami oliwy. Umyj i osusz cukinie oraz kabaczek, pokrój nożem szczelinowym w cienkie plasterki. Papryczkę chili opłucz, rozkrój, oczyść z pesteczek, drobno posiekaj.

  3. Plasterki warzyw włóż do cytrynowej marynaty. Dodaj posiekane chili oraz sól do smaku. Wymieszaj starannie, odstaw na godzinę. W tym czasie umyj kotleciki, osusz, natrzyj resztą oliwy. Grilluj po 2-3 min z każdej strony. Zdejmij, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  4. Groszek cukrowy wrzuć na osolony wrzątek i krótko zblanszuj. Osącz na sicie, przelej zimną wodą. Na dużym talerzu rozłóż zamarynowane plastry warzyw, groszek, pokrojoną mozzarellę i kotleciki jagnięce. Całość polej resztą cytrynowej marynaty. Udekoruj kiełkami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń