Do góry

Dania główne Przepis na:

grillowana ligawa w bukiecie zielonych warzyw

grillowana ligawa w bukiecie zielonych warzyw

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 1438

Dodano: 08.05.2018

Odsłon: 83

wyjątkowy, niecodzienny zestaw na szybki obiad lub kolację, 20 minut i gotowe! z dressingiem lub bez:) z ziemniakami lub bez :) co kto lubi :) w zielonym bukiecie jest miejsce na takie warzywa jak jarmuż i rzodkiew

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Myję i rozbijam mięso - pięścią przez papier do pieczenia. Nie używam soli ani przypraw do mięsa. Mięso układam na rozgrzanej grillowej patelni bez tłuszczu, opiekam po ok 8 minut z każdej ze stron.

  2. Jarmuż myję, osuszam i siekam drobno jak natkę pietruszki.
    Sałatę myję, osuszam i kroję w paski jak kapustę,
    Seler naciowy i papryczkę chili (bez pestek) kroję w cieniutkie plasterki.
    Ogórka obieram zostawiając pasma skórki dla kolorowego efektu i siekam w plastry nożem z falistym ostrzem.
    NIedużą rzodkiew myję, obieram, nacinam wzdłuż głębokie bruzdy i ścinam długie cienkie plastry obieraczką do warzyw - tak powstają cienkie nitki.

    Układam na talerzu lub wszystkie składniki mieszam w misce i nakładam "górę zieleniny" :)

  3. Przyrządzam sos: do jogurtu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i intensywnie mieszam. Można użyć majonezu (jeśli kalorie Wam niestraszne lub zmieszać jogurt z majonezem w proporcji 1:1 :-)

    Układam gorącą ligawę na zielonym bukiecie warzyw i polewam dressingiem. Dziś już pomijam w zestawie węglowodany, ale z wypróbowanych zestawów, najbardziej pasują młode ziemniaki z koperkiem lub pieczone :)

    I już! Błyskawicznie i pysznie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń