Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym

Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym

Autor: OstraNaSlodko

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 790

Dodano: 04.11.2012

Odsłon: 4651

Pyszne , delikatne i soczyste mięso z piersi z kurczaka z sosem żurawinowym.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki ( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut.

  2. Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony na odrobinie oleju.Układamy na grillu.Zamykamy i odstawiamy , by spokojnie się smażyły.Kukamy co jakiś czas , i patrzymy czy nie przywarły.

  3. W czasie kiedy mięso się robi , my przyrządzamy sos. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową. Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy ( sos musi delikatnie się zredukować ). Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz ... polewamy gorącym sosem. Ozdabiamy suszoną żurawiną. Zajadamy z ulubionymi dodatkami!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń