Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowane eskalopki z kurczaka

Grillowane eskalopki z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 9

Przepis wart wypróbowania: "Grillowane eskalopki z kurczaka"

Składniki

  • 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 mały świeży ananas
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki płynnego miodu albo syropu klonowego
  • sól
  • suszone płatki chili
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety opłucz, osusz, potnij na 4 kotlety. Lekko rozgnieć je dłonią. Oprósz solą. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z olejem, octem balsamicznym oraz miodem.

  2. Marynatę przypraw na pikantnie suszonymi płatkami chili. Kotlety włóż do miseczki. Polej marynatą, przykryj i włóż do lodówki na godzinę.

  3. Ananas obierz, przekrój wzdłuż na pół. Wytnij twardy środek, miąższ pokrój w półplasterki. Kotlety wyjmij z miseczki, marynatę zachowaj. Mięso ułóż na tackach do grillowania i umieść na rozgrzanym ruszcie. Piecz 6-7 minut, odwróć. Obok ułóż kawałki ananasa.

  4. Eskalopki oraz ananas posmaruj pozostałą marynatą. Grilluj 3-4 minuty, aż mięso będzie rumiane i wystarczająco miękkie. Ok. 2 minuty przed końcem grillowania kotlety przykryj folią aluminiową, aby doszły w środku. Podawaj je z ananasem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń