Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grillowane kotlety jagnięce z lawendą i miętą oraz leśną sałatką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 82
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 82
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
• 1. Kotlety natrzyj olejem i oprósz pieprzem. Posyp posiekaną miętą, rozmarynem i kwiatami lawendy. Odstaw do zamarynowania na godzinę w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wrzuć na rozgrzany grill lub patelnię grillową i opiekaj 5 minut z każdej strony, tak by mięso pozostało różowe w środku.
Rzodkiewki i marchewkę potnij na cieniutkie plasterki i włóż do wody z lodem (będą bardziej chrupiące).
Groszek zblanszuj minutę w osolonym wrzątku i zahartuj lodowatą wodą.
Kurki podduś na maśle, doprawiając je solą i pieprzem.
Przygotuj dressing, czyli wymieszaj sok z cytryny, miód, musztardę i oliwę.
Na talerzu rozłóż plastry marchwi i rzodkiewki, pomiędzy nimi rozsyp owoce, kurki i groszek.
Udekoruj wszystko listkami mięty i kwiatami lawendy, skrop dressingiem. Na środku ułóż grillowane kotleciki.
Klasyka deserów zyska nową odsłonę, kiedy zamiast cukru wykorzystasz syrop z młodych pędów sosny. Nabierze głębi i leśnego aromatu. Możesz podać go solo lub przełamać jego słodycz leśnymi malinami.
crEme brUlÉe aromatyzowany lasemŹródło: Pani