Do góry

Przekąski Przepis na:

Grillowane szaszłyki z krewetkami

Grillowane szaszłyki z krewetkami

Autor: Rena1

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 292

Dodano: 19.01.2018

Odsłon: 117

Szaszłyki z krewetkami to smaczna przekąska. Możne je przygotować na grillu węglowym, gazowym lub elektrycznym.

Składniki

  • Marynata:
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • Dodatkwo:
  • 1/2 kg krewetek
  • 3 małe cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 krążki świeżego ananasa
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • pomidorki koktajlowe
  • roszponka, cytryna, limonka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszać.

  2. Mrożone krewetki rozmrozić, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

  3. Następnie włożyć do marynaty, przykryć, odłożyć do lodówki na pół godziny.

  4. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry, oprószyć solą i ziołowym pieprzem, zwinąć. Umytą paprykę pokroić w słupki. Ananasa obrać, pokroić w trójkąty.
    Krewetki, cukinie, ananasa i paprykę nabić kolejno na patyczki do szaszłyków, ułożyć na rozgrzanym grillu. Grillować po 3-4 minuty z obu stron.
    Szaszłyki podawać z sałatką, sosem czosnkowym i łagodną pastą ajvar.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń