Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany bakłażan

Grillowany bakłażan

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Grillowany bakłażan"

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • sól
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanych ziół (tymianek
  • pietruszka kędzierzawa
  • bazylia)
  • tłuczony czarny pieprz
  • 250 g marynowanych cebulek
  • 4 papryczki chili zioła do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażany umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż. Miąższ naciąć w kratkę (do głębokości ok. 5 mm), posolić, skropić sokiem z cytryny.

  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z 6 łyżkami oliwy. Dodać posiekane zioła, szczyptę pieprzu i wymieszać. Mieszankę wyłożyć na bakłażanowy miąższ. Połówki bakłażanów owinąć folią aluminiową i odłożyć na ok. 60 minut do marynowania.

  3. Bakłażany grillować najpierw ok. 20 minut w folii, potem folię zdjąć i opiekać je bezpośrednio na grillu 15 minut.

  4. Cebulki ponakłuwać na krótkie szpikulce, posmarować resztą oliwy, lekko podpiec. Zgrillowane bakłażany udekorować papryczkami chili i ziołami. Serwować z cebulkowymi szaszłyczkami.

  5. Czas przygotowania: około 45 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń