Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany kurczak z ryżem

Grillowany kurczak z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1729

Dodano:

Odsłon: 1015

Grillowany filet z kurczaka to wersja podania mięsa , którą bardzo lubię. Mięsko jest soczyste i smaczne. Do tego ugotowałam ryż basmati i przygotowałam lekką sałatkę - z pomidorów i sałaty . Do usmażenia mięsa użyłam patelni grillowej, którą mocno polecam. Myślę że jest niezastąpiona jeśli mamy ochotę na grillowane mięso lub warzywa a pogoda za oknem nie dopisuje lub po prostu nie mamy czasu na rozpalenie grilla ogrodowego. Czas przyrządzenia posiłku jest krótki, dlatego polecam ten przepis jeśli chcecie zrobić szybki ale treściwy obiad. Myślę że takie danie obiadowe sprawdzi się o każdej porze roku ;)

Składniki

  • 1 filet z kurczaka 1 szklanka ryżu basmati 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki słodkiej papryki1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki soli 1/
  • składniki na sałatkę 2 pomidory 1/2 główki sałaty 1/2 cebuli sałatkowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 ł
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jak przyrządzić kurczaka na patelni grillowej
    W miseczce mieszamy olej z ziołami , solą i pieprzem, dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Odstawiamy na 5 minut do lodówki.
    W między czasie nastawiamy wodę na ryż , oraz przygotowujemy sałatkę.
    Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy na małym ogniu mięso, pamiętając o przekręcaniu , aby się równomiernie grillowało.

  2. Jak zrobić sałatkę z pomidorów i sałaty
    Pomidory i cebulę kroimy w krążki, sałatę strzępimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę i ocet oraz przyprawę do pomidorów. Sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy do lodówki.

  3. Jak ugotować ryż
    Do wrzącej i osolonej wody ( ok 1 płaską łyżeczkę soli ) wrzucamy ryż i gotujemy 12- 15 minut od czasu do czasu mieszając.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń