Do góry

Przekąski Przepis na:

Grissini ( paluszki chlebowe )

Grissini ( paluszki chlebowe )

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2793

Dodano: 05.01.2013

Odsłon: 8650

Przepis...

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 280 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
  • mak lub sezam do obtoczenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PALUSZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier, sól oraz wodę. Chwilę mieszamy i wlewamy oliwę. Całość zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni. PALUSZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI: Około 80 ml ciepłej wody wlewamy do miseczki, następnie dodajemy świeże drożdże, cukier i wszystkie składniki mieszamy. Pozostała ciepłą wodę mieszamy z solą do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, rozpuszczone drożdże, wodę z solą oraz oliwę. Zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastycznie oraz nie będzie przyklejało się do dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy lekko owalny kształt. Smarujemy oliwą z oliwek i zostawiamy na ok. 1 godz. do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. Za pomocą długiego i ostrego noża wycinamy paseczki o szerokości ok. 1 cm. Następnie każdy paseczek rozciągamy na długość blachy z piekarnika. Obtaczamy w maku lub sezamie i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 18-20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń