Do góry

Dania główne Przepis na:

Groch z kapustą czy kapusta z grochem?

Groch z kapustą czy kapusta z grochem?

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 2966

Dodano:

Odsłon: 603

Przepisu nie przejęłam od babci (nie znałam jej, urodziłam się już po jej śmierci). Nie gotowała jej moja mama, która z własnego domu wyniosła tradycję przyrządzania kapusty z grzybami. Ojciec owszem – wspominał ten smak, ale nie umiał nic więcej powiedzieć. W końcu, w dobie Internetu, sama zaczęłam szukać przepisu na tę niemal legendarną kapustę. I jak już znalazłam, to na stałe zagościła w naszym świątecznym menu. Największymi smakoszami grochu z kapustą okazali się mój nieżyjący już ojciec oraz syn, który nie bardzo lubi tradycyjną kapustę z grzybami. Bo nie lubi grzybów.

Składniki

  • 400 g grochu, namoczonego na noc w zimnej wodzie
  • szczypta kurkumy
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta ostrej papryki, chili, cayenne
  • sól
  • łyżeczka balsamico
  • 850 g kapusty kiszonej
  • duża szczypta majeranku (a nawet więcej niż szczypta, jeśli lubisz)
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, zeszklona na oleju roślinnym
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 3 czubate łyżki masła
  • 1 płaska łyżka cukru lub miodu
  • opcjonalnie – zalecane! – 20 g suszonych podgrzybków (namoczonych na 30 minut w gorącej wodzie, a następnie ugotowanych i drobno
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Namoczony z wieczora groch odcedź. Do 1/2 litra wrzątku dodaj kurkumę, odsączony groch i kminek, wymieszaj. Dodaj cayenne (ostrą paprykę), sól, na koniec odrobinę octu lub balsamico. Wymieszaj i gotuj groch pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. Przykryty pokrywką rondelek można odstawić do lekkiego przestudzenia (na czas gotowania kapusty). Groch powinien wchłonąć całą wodę, w której się gotował.

  2. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku, jeśli jest bardzo kwaśna – to lepiej ją porządnie przepłukać na sicie, a nawet odgotować z nadmiaru kwasu i odcedzić. Pokrój ją na desce na drobniejsze kawałki i umieść w dużym garnku.

  3. Do garnka z kapustą dodaj 1/2 litra wrzątku oraz majeranek i wymieszaj.
    Dodaj zeszkloną na tłuszczu cebulę, mielony (lub cały, jeśli lubisz) kminek, posiekane (lub zmiksowane) grzyby, wymieszaj. Dodaj jeszcze liść laurowy, ziele angielskie, świeżo mielony czarny pieprz (około 1-2 szczypty). Wymieszaj i lekko posól 1 łyżeczką soli kamiennej.

  4. Kapustę gotuj do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Możesz do jej gotowania użyć szybkowara, jeśli go masz – ja najczęściej gotuję kapustę kiszoną właśnie w szybkowarze. Z oszczędności czasu i energii.

  5. Do garnka z kapustą dodaj ugotowany groch i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać ze 2-3 łyżki wrzątku – gdyby całość była zbyt gęsta. Dodaj 3 solidne łyżki masła i łyżkę cukru lub płynnego miodu, wymieszaj i dosmacz pieprzem i ewentualnie cayenne (odrobinę, do smaku) oraz solą. Kapusta powinna być dobrze doprawiona, nie mdła, ale łagodna w smaku z dominantą majeranku.

  6. Gotuj ją jeszcze na malutkim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, bo lubi się przypalić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 grudnia 2018 Kapusta z grochem, to u nas Klasyka :) Zawsze zjadam dwa razy więcej niż inni, bo jest super. Dla mnie pychotka na maxa :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń