Do góry

Zupy Przepis na:

Grochóweczka

Grochóweczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 402 Ocena: 11685

Dodano:

Odsłon: 800

Najlepsza ;-D

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki fasoli ,, jasiek''
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 3-4 litry wody
  • 15 dag boczku
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 10 dag ugotowanego makaronu ,,kuleczki''
  • 1 duża łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 duża kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 duża łyżka przyprawy do zup
  • pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso, groch, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, kostki rosołowe i przyprawę do zup wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż groch będzie zaczynał mięknąć.

  2. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i wrzucamy na rozgrzany smalec, lekko rumienimy i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

  3. Wszystko razem smażymy do momentu aż ziemniaki zaczną się robić złoto-brązowe. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i dalej smażymy aż cebula się lekko zrumieni.

  4. Z gotującego się grochu wyciągamy mięso i odstawiamy do ostygnięcia, zaś do grochu dodajemy podsmażony boczek z ziemniakami i cebulą tak aby pozostawić tłuszcz na patelni. Groch z ziemniakami dalej gotujemy tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zasmażkę robimy pod koniec gotowania się zupy. Podgrzewamy pozostawiony tłuszcz na patelni i dodajemy do niego mąkę. Wszystko razem zasmażamy tak aby mąka straciła smak surowizny.

  5. Zasmażkę dodajemy do zupy i wszystko razem zagotowujemy. Mięso obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy razem z ugotowanym makaronem, koperkiem i natką pietruszki oraz śmietaną.

  6. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerze. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 07 listopada Koniecznie muszę z fasoli zrobić grochówkę :P Zwykle nie komentuję wpadek, jednak musiałem...Nie jak zwał, tak zwał. Grochówka jest z grochu, fasolowa z fasoli. ;) Plus, i to wielki za przyprawę do zup. Mało kto przyznaje się, a większość i tak używa. Ja kocham Maggi :P I co z tego? Czasami używam ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 05 listopada Apetyczna:)Makaron do grochówki to dla mnie nowość warta wypróbowania. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 03 listopada Pyszna fasolówka i nie ważne jaka nazwa,wane,że niebo w gębie:)Uwielbiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 02 listopada Pyszna zupa i dobry pomysł na przygotowanie ziemniaków do niej - nie próbowałam ich podsmażać. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 02 listopada Widzę że to fasolówka, również pyszna jak grochówka :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń