Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka - kulinarna szkoła babci

Grochówka - kulinarna szkoła babci

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 9590

Ukradziony przepis z książki kucharskiej babci na dobre zagościł w moim zeszycie. Dzięki niemu grochówka jest zawsze udana

Składniki

  • 200 g boczku
  • paczka łuskanego grochu (połówki)
  • 100 g kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • pół pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie



  1. Nalewamy wody do garnka, do której wrzucamy groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 20 minut.



  2. Ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce. Do półmiękkiego grochu dodajemy warzywa. Gotujemy 15 minut.



  3. W międzyczasie, boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półtalarki, a cebulę siekamy. Boczek wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy. Nie musimy dodawać tłuszczu, gdyż smażymy w początkowej fazie boczek na bardzo małym ogniu, przez co tłuszcz w nim zawarty zmienia się w ciecz. Jeżeli boczek się nam zarumieni, wrzucamy kiełbasę i cebulę. Po osiągnięciu złotego koloru, odstawiamy patelnię z ognia.



  4. Do warzyw i grochu dodajemy czosnek, boczek, kiełbasę i cebulę.



  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć majeranemk. Na koniec dodać natkę pietruszki.

  6. Gotować całość 5-10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń