Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka mocno wędzona

Grochówka mocno wędzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 16

Dodano:

Odsłon: 1043

Gęsta i sycąca propozycja dla każdego. Jej smak podkreślają starannie dobrane przyprawy. Obok grochu znajdziemy w niej ziemniaki, marchew, seler oraz cebulę. Poezję smaku i aromatu podkreślają dodatkowo wędzonki różnego rodzaju - żeberka, boczek, kiełbasa czy też kości wędzone

Przygotowanie

  1. 1. Warzywa myjemy, kroimy nie obierając w kostkę, pora kroimy w słupki, wkładamy do garnka,

    2. Żeberka dzielimy na porcje,wkładamy do garnka,

    3. Dokładamy kość wędzoną i całość zalewamy zimną wodą,

    4. Gotujemy na dużym ogniu,

    5. Dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy,

    6. Gotujemy 40 min na niewielkim ogniu.


  2. 1. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz boczek pokrojony w paski,

    2. Całość przekładamy po podsmażeniu do garnka z wywarem,

    3. Na tej samej patelni dodajemy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę uprzednio pokrojoną w kostkę,

    4. Po zeszkleniu cebuli, przekładamy ją do garnka,

    5. Całość gotujemy 10 min

    6. Wyciągamy kości oraz żeberka

    7. Żeberka obieramy, mięso z żeberek wkładamy do zupy,

    8. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przelany groch,

    9. Warzywa gotujemy do miękkości.


  3. 1. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, rozgniecionym i poszatkowanym czosnkiem oraz majerankiem

    2. Po doprawieniu chwilę podgotowujemy,

    3. Dodajemy świeżą natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń