Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka na wędzonce.

Grochówka na wędzonce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1408 Ocena: 18007

Dodano:

Odsłon: 2632

Rozgrzewająca zupa grochowa na wędzonych ćwiartkach z drobiu i boczku.

Składniki

  • groch łuskany 40 dag.
  • wędzone ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • boczek wędzony 30 dag
  • ziemniaki pokrojone w kostkę 4-5 szt.
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • czosnek 3-4 ząbki
  • woda 2 litry
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • papryka słodka
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Majeranek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch będzie na 80% miękki, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny i kawałek wędzonego boczku, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

  2. Gotujemy do miękkości ziemniaków i boczku. Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki majeranku. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń