Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka z wędzonymi śliwkami

Grochówka z wędzonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 2719

Dodano:

Odsłon: 513

Zimą jadamy sporo warzyw strączkowych, dziś jest to aromatyczna grochówka z wędzonymi śliwkami. Boska! Jestem wielką miłośniczką zup na bazie strączków, a grochówkę cenię chyba najbardziej. U nas to jest zawsze wegetariańska grochówka. Do przygotowania tej aromatycznej zupy niezbędne są wędzone śliwki. W naszych okolicach można je zdobyć tylko około Bożego Narodzenia, zawsze więc kupuję spory zapas, żeby wystarczyły nam na dłużej.

Składniki

  • 1 szklanka łuskanego grochu – może być w połówkach lub cały, namoczony w wodzie przynajmniej na noc
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 3 spore ziemniaki
  • garść wędzonych śliwek z pestkami
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła (jeśli użyjesz oleju, zupa stanie się wegańska)
  • 1 łyżka mąki (orkiszowej lub pszennej, pewnie może być i bezglutenowa, ale nie próbowałam)
  • natka pietruszki do podania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Odcedź namoczony wcześniej groch i zalej go świeżą letnią wodą. Gotuj do prawie-miękkości z listkami laurowymi i zielem angielskim.

  2. Gdy groch się gotuje, opłucz i obierz marchewki oraz ziemniaki. Marchew pokrój w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą.

  3. Do garnka z prawie miękkim grochem dodaj marchew, ziemniaki i wędzone śliwki. Gotuj wszystko do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Dodaj pieprz i sól do smaku.

  4. W czasie, gdy gotują się warzywa z grochem, przygotuj na patelni jasną zasmażkę z mąki i masła. Mąka nie ma się mocno zrumienić, tylko stracić surowy posmak. Gdy zmieni kolor na bardzo jasnobeżowy, wlej na patelnię chochlę zupy i rozprowadź zasmażkę. Dodaj mieszaninę do garnka z zupą i zagotuj.

  5. Rozlej aromatyczną grochówkę do miseczek, podawaj z posiekaną natką pietruszki. Porcja wystarczy dla 3-4 osób, jeśli będzie stanowić cały obiad. Możesz ją też podać jako jedną z potraw wigilijnych lub wielkanocnych, bo przecież dania z grochem idealnie wpisują się w polskie tradycje świąteczne. A wówczas ta porcja wystarczy dla większej liczby biesiadników. To jest proste i pyszne danie. I – pomijając czas moczenia grochu – szybkie do przygotowania.. Warto je przyrządzić, jeśli tylko masz wędzone śliwki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń