Do góry

Zupy Przepis na:

Groszek. Kremowy groszek.

Groszek. Kremowy groszek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3976

Dodano:

Odsłon: 1609

Delikatna zupa - krem z zielonego groszku z wędzoną rybą. Zaprawdę, powiadam Wam! tego trzeba spróbować! Niesłychanie aksamitna w smaku, w połączeniu z wędzonym halibutem aż głaszcze podniebienie! Powiem nieskromnie - najlepsza zupa jaką jadłem! Nie jest to mój wynalazek, ale zainspirowany kuchnią Michela Morana.

Składniki

  • paczka mrożonego zielonego groszku (pół kg)
  • dwa średnie pory (tylko biała część)
  • kawałek wędzonego halibuta (lub węgorza)
  • łyżka masła
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • bouquet garni - gałązka pietruszki, gałązka tymianku, listek laurowy
  • natka pietruszki (duża łyżka)
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej w garnku masło i uduś na nim pokrojone w cienkie plasterki pory - ok. 2 - 3 minut.
    Dodaj zamrożony groszek.

  2. Wlej ok. litra wody, dodaj związane nitką zioła (boquet garni), zagotuj.
    Zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
    Zdejmij z ognia, wyjmij boquet garni i zmiksuj dokładnie zupę.
    Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze na małym ogniu ok. 5 minut.
    Zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.

  3. Włóż do miseczek po kawałku wędzonej ryby i zalej przestudzoną zupą. Posyp posiekaną natką i podawaj.
    Zupa również smakuje na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń