Do góry

Desery Przepis na:

Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6739

Dodano:

Odsłon: 17702

Najlepszy do zup kremów. Domowy groszek smakuje o niebo lepiej niż sklepowy. Poza tym, z tego samego ciasta można zrobić eklerki lub ptysie.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę wlewamy go rondelka, dodajemy masło i podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Mąkę mieszamy z solą, wsypujemy do wody z masłem i energicznie mieszamy trzepaczką, aż ciasto zacznie odchodzić od boków rondelka. Odstawiamy z ognia. Gdy ciasto lekko przestygnie dodajemy jajka i mieszamy (użyłam miksera na wolnych obrotach). Powstanie dość gęste ciasto.

  2. Ciastem napełniamy szprycę (użyłam końcówki o okrągłym, gładkim otworze), na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe kulki (kulki troszkę urosną w trakcie pieczenia).

  3. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni (do zrumienienia).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

beata1984 17 czerwca 2011 A można dodać troche cukru i wyciskać takie paluszki - w sklepie to się nazywa słomka ptysiowa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 29 kwietnia 2011 też się zgadzam, muszę powiedzieć ze wyszły Ci bardzo ładnie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 kwietnia 2011 Zgadzam się swój wyrób jest zawsze smaczniejszy. Daje do ulubionych i zrobię ptysie z cytrynowym kremem. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń