Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Groszkowe babeczki"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 244
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 76
...ale pyszny.
Odsłon: 331
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 244
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 76
...ale pyszny.
Odsłon: 331
Składniki
ok. 30 minut
Mrożony groszek wrzucić na lekko posoloną wrzącą wodę. Gotować przez 4 minuty. Potem odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i osączyć. Odłożyć 10 dag groszku, a resztę zmiksować na gładko. Zmiksowany groszek wymieszać z jajkami i twarożkiem śmietankowym. Masę przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Foremki o poj. 200 ml posmarować tłuszczem. Nałożyć do nich masę groszkową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut.
Miętę opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać je. Oliwę utrzeć z sokiem cytrynowym. Przyprawić solą i pieprzem. Ubić na jednolity sos. Wymieszać z miętą. Bekon wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Babeczki wybić z foremek na talerzyki. Skropić przygotowanym winegretem. Udekorować kleksami śmietany, groszkiem i wysmażonymi plasterkami bekonu.Źródło: Życie na gorąco