Do góry

Dania główne Przepis na:

Grule faszerowane jajkami

Grule faszerowane jajkami

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 12976

Dodano: 21.11.2017

Odsłon: 4220

Danie z kuchni polskiej

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki.
    Kapustę kiszoną drobno pokroiłem, włożyłem do dużego garnka, dodałem podsmażony boczek i cebulę. Dusiłem razem do miękkości na wolnym ogniu ok. 35 minut.

  2. Dodałem pokrojone jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach na półmiękko, ostudziłem, obrałem. Wierzchy ziemniaków odkroiłem, wydrążyłem środki.

    Ziemniaki napełniłem farszem, przykryłem wierzchami, ułożyłem ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalałem roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekałem 15 minut w temperaturze 160 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 23 listopada Tak z samego rana! Trzeba się męczyć do popołudnia i dopiero zabrac się do roboty. Już czuje ten smak! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 listopada Grule..jakże mi znana nazwa..swojska i pyszna.Wspaniałe danie zrobiłeś,ślinka leci:) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń