Do góry

Desery Przepis na:

Gruszka estragonowa w sosie z masy makowej

Gruszka estragonowa w sosie z masy makowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 8

Przepis wart wypróbowania: "Gruszka estragonowa w sosie z masy makowej"

Składniki

  • 4 duże gruszki jednakowej wielkości z ogon- kami: twarde
  • ale dojrzałe
  • np. konferencje
  • 1
  • 5 l wody
  • 50 dag cukru białego lub 60 dag cukru trzcinowego
  • 500 ml octu z białego wina (uwaga: ocet spirytusowy nie nadaje się do tego dania)
  • opakowanie suszonego estragonu. Sos: 4 łyżki cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki 36-proc
  • 2 łyżki gotowej masy makowej
  • sól
  • najlepiej kamienna albo różowa himalajska (do kupienia w supermarkecie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję 2,90 zł.

  2. Zagotuj wodę z octem, wsyp cukier, zamieszaj i gotuj, aż się rozpuści. Wsyp 3-4 łyżeczki estragonu, odczekaj, żeby się zaparzył. Spróbuj, czy smak ci odpowiada, i ewentualnie dosyp jeszcze tyle estragonu, na ile masz ochotę.

  3. Gruszki umyj, osusz, obierz i ostrym nożykiem wydrąż gniazda nasienne. Włóż do syropu, gotuj około 20 minut (zależnie od wielkości). Kiedy będą miękkie, wyjmij je ostroż- nie, żeby nie połamać ogonków. Odłóż do wystudzenia.

  4. W garnku na małym ogniu roztop cukier, ostrożnie wlej śmietankę i mieszaj do rozpuszczenia. Wsyp około 1/3 łyżeczki soli. Spróbuj i jeśli trzeba, dodaj soli. Płyn powinien być słony. Gotuj, mieszając, do lekkiego zgęstnienia.

  5. Do garnka z sosem karmelowo-śmietankowym włóż dwie czubate łyżki masy makowej. Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu. Ustaw gruszki na talerzykach, polej sosem. Resztę sosu podaj do stołu w oddzielnym naczyniu.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń