Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki do ciasta (w słoiku)

Gruszki do ciasta (w słoiku)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2248 Ocena: 13765

Dodano:

Odsłon: 2917

Aromatyczne gruszki na smaczne ciasto.

Składniki

  • Gruszka 1 kg
  • 1,3 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 2 cytryny
  • goździki do smaku
  • pokruszona kora cynamonu do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w ósemki. Wodę zagotować z sokiem z cytryn i zalać gruszki na 24 godziny. Następnego dnia zlać powstały syrop, zgotować, ponownie zalać gruszki i odstawić na następne 24 godziny. W trzecim dniu do odcedzonego syropu dodać przyprawy, zagotować i gorącym syropem zalać gruszki ułożone w wyparzonych słoiczkach. Pasteryzować około 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń