Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki imbirowe

Gruszki imbirowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 763 Ocena: 14585

Dodano:

Odsłon: 586

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To pierwszy z nich.

Składniki

  • 1 kg twardych gruszek
  • 10 goździków
  • 1,5 szklanki octu winnego
  • 250 g cukru
  • 50 g świeżego imbiru
  • laska cynamonu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • szczypta gałki muszkatołowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cytrynę wyszorowałem, wypłukałem, sparzyłem wrzątkiem. Następnie osuszyłem cienko obrałem. Skórkę cytrynową pokroiłem na cieniutkie paseczki.
    Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na plasterki. Gruszki umyłem, obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne.
    Z octu, 1,5 szklanki wody i cukru przygotowałem zalewę. Dodałem przyprawy i skórkę cytrynową, zagotowałem, zdjąłem z ognia. Połówki gruszek naszpikowałem goździkami, włożyłem do zalewy. Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Przełożyłem gruszki do wyparzonych słoików. Zalewę gotowałem następne 30 minut.
    Gorącym płynem zalałem owoce w słoikach, tak aby były w całości przykryte zalewą. Słoiki szczelnie zamknąłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń