Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki na sałacie"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 94
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 115
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 94
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 115
Składniki
Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki. Jeśli gruszki mają twarde skórki, obierz je. Miękką skórkę pozostaw. Usuń gniazda nasienne.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj łyżeczkę oliwy, musztardę oraz łyżkę miodu. Wymieszaj starannie sosu, poczekaj, aż się rozpuszczą i połączą. Włóż pokrojone gruszki.
Ogrzewaj całość, aż sos zacznie gęstnieć, a gruszki się lekko skarmelizują. Dodaj ocet balsamiczny. Ogrzewaj jeszcze chwilę, aż sos i gruszki nabiorą brązowego koloru. Zdejmij z ognia. Na osobnej suchej patelni zrumień posiekane orzechy.
Mieszankę sałat opłucz pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki rozdrobnij, rozłóż na półmisku. Na sałacie umieść pokruszony ser i zrumienione orzechy. Oprósz solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułóż gruszki. Polej sosem, w którym się karmelizowały.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety