Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki na słodko-kwaśno

Gruszki na słodko-kwaśno

Autor:

Przepisów i artykułów: 824 Ocena: 15921

Dodano:

Odsłon: 603

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To drugi z nich.

Składniki

  • 1,5 kg gruszek
  • 300 g cukru
  • 3 szklanki octu z białego wina
  • 1 cytryna
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 1 łyżeczka goździków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gruszki obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne, miąższ owoców pokroiłem na cząstki. W rondlu zagotowałem ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
    Gruszki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie pokrył owoce. Szczelnie zamknąć, wstawiłem do szerokiego garnka. Wlałem tyle wody, aby słoiki były zanurzone do ¾ wysokości. Pasteryzowałem w temperaturze 90 stopni ok. 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń