Do góry

Przekąski Przepis na:

Gruszki nadziewane wątróbką drobiową

Gruszki nadziewane wątróbką drobiową

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 15089

Dodano:

Odsłon: 1227

Trwa również sezon na gruszki. Moja propozycja na danie z ich udziałem.

Składniki

  • 250 g wątróbek drobiowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • masło fo formy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 twarde duże gruszki ( najlepiej Lukasówki )
  • 100 ml słodkiego czerwonego wina
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem na patelni, zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem z ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie wymieszałem. Podgrzałem chwilę na małym ogniu.
    Białka ubiłem na sztywno, dodałem do wątróbek, wsypałem bułkę tartą, wymieszałem.

  2. Obrałem czosnek, posiekałem, roztarłem ze szczypta soli. Gruszki umyłem, odciąłem górną część, usunąłem gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu.
    Wnętrze gruszek natarłem czosnkiem. Wydrążony miąższ drobno pokroiłem, dodałem do wątróbki. Napełniłem gruszki farszem, przykryłem odciętymi wierzchami, które również wcześniej lekko wydrążyłem.

  3. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, ciasno ułożyłem w nim gruszki. Wlałem wino. Wstawiłem do piekarnia rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem ok. 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń