Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki w cieście francuskim

Gruszki w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1408

Dodano:

Odsłon: 222

Dobry pomysł na wykorzystanie gruszek z kompotu lub świeżych owoców. Szybki i elegancki deserek.

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie
  • 5 gruszek
  • brązowy cukier
  • cynamon
  • masa marcepanowa
  • ewentualnie gałązki rozmarynu
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut, żeby przyjęło temperaturę pokojową. Następnie rozwijamy. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  2. Owoce z kompotu lub świeże kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, skórkę zostawiamy. W miejsce gniazda wkładamy starty marcepan. Kładziemy na ciasto francuskie i nożykiem lub radełkiem( z falistym brzegiem) obrysowujemy owoc. U góry wycinamy dwa listki.

  3. Owoce nacinamy, żeby szybciej się upiekły. Posypujemy brązowym cukrem i szczyptą cynamonu. Można posmarować masełkiem lub włożyć odrobinę pomiędzy nacięte plasterki i dodać świeże gałązki rozmarynu.

  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń