Do góry

Dania główne Przepis na:

Gruszki w occie

Gruszki w occie

Autor: Kobieta_i_zycie

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11038

Dodano: 14.08.2009

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Gruszki w occie"

Składniki

  • kg gruszek
  • szklanka wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 kg cukru
  • 4 goździki
  • szczypta cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 45 min • Słoik 185 kcal • Koszt słoika 3 zł • Przepis na 2 słoiki

  2. Gruszki myję, obieram i kroję na pół. Z każdej usuwam gniazda nasienne. Zaraz po obraniu wrzucam je do wody z odrobiną soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, wtedy nie czernieją.

  3. Wodę zagotowuję z octem, cukrem i przyprawami. Wkładam do niej gruszki, gotuję ok. 10 min, aż staną się szkliste.

  4. Wraz z zalewą przekładam do słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję ok. 10 minut.

  5. Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń